Babciu , Dziadku, Babuniu, Dziadziuniu, Babusiu.... Wszystkiego Najlepszego z okazji Waszego Święta!
Dzień
Babci i Dziadka…..
Dla
wszystkich babuniów i dziadziuniów najserdeczniejsze życzenia.
Kochani, dziś okazja rzadka.
Mamy Dzień Babci oraz Dziadka.
Jak wiecie jest ich razem czworo,
co można sprawdzić gdy się zbiorą.
Wciąż mówią wtedy o tych latach ,
gdzie jeszcze dzieckiem był mój tata.
A nasza mama bez swych lalek
do łóżka iść nie chciała wcale.
A teraz , jak ten czas wciąż leci!
Cieszą się dzieci swoich dzieci.
I myślą widząc ich gromadkę,
że miło babcią być i dziadkiem.
Więc dziś spróbujcie zapamiętać.
Czym są dla dziadków ich wnuczęta?
I pięknej szansy nie przegapcie:
kochajcie dziadków swych i babcie!
Dla Tych którzy jeszcze nimi nie są - przypominajka - Złóżcie życzenia swoim
najbliższym.
21 STYCZNIA DZIEŃ BABCI I DZIADKA
Pozdrawiamy
Terapeuci
Piosenka do posłuchania:
https://www.youtube.com/watch?v=RRl0PWYHJwY
A tu coś słodkiego do przygotowania dla seniorów,
życzymy powiedzenia i smacznego :)
poślijcie zdjęcia jak wam wyszło. A wiemy że dacie radę!
SKŁADNIKI
- ok. 80 g okrągłych biszkoptów
- 500 g serka mascarpone (schłodzone)
- 200 ml śmietanki 30 lub 36% z kartonika (schłodzonej)
- 100 g cukru
- 200 ml mleka
- 1 i 1/2 łyżki żelatyny spożywczej (nie - deserowej)*
- 200 g jogurtu naturalnego
- 100 g czekolady deserowej (lub mlecznej lub gorzkiej)
- 400 g malin (lub truskawek lub jagód)
- oraz opcjonalnie 4 łyżki likieru amaretto
PRZYGOTOWANIE
- Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz wypuszczając papier na zewnątrz. Na dnie ułożyć biszkopty. Można je skropić likierem.
- Do miski włożyć mascarpone, wlać śmietankę kremówkę i dodać cukier. Ubijać przez ok. 1 - 2 minuty aż masa zwiększy objętość i napuszy się.
- W garnuszku zagotować mleko, odstawić z ognia i dodać żelatynę. Mieszać do całkowitego jej rozpuszczenia. Następnie dodać jogurt (stopniowo, po łyżce) cały czas mieszając.
- Przelać do ubitej masy z mascarpone i zmiksować na małych obrotach miksera.
- Dodać drobno posiekaną czekoladę (łyżkę zostawić do dekoracji) oraz owoce (maliny w całości, truskawki pokrojone), zostawiając trochę owoców na dekorację i wymieszać łyżką.
- Masę wyłożyć na biszkopty (początkowo wykładać łyżką, potem dopiero większe porcje), udekorować odłożonymi owocami i czekoladą. Wstawić do lodówki na kilka godzin.
WSKAZÓWKI
* lub agar-agar (należy zagotować mleko i agar w garnuszku, następnie gotować na małym ogniu przez ok. 2 minuty często mieszając, aż zgęstnieje - będzie miał konsystencję gęstej śmietany.