Babciu , Dziadku, Babuniu, Dziadziuniu, Babusiu.... Wszystkiego Najlepszego z okazji Waszego Święta!



 

Dzień Babci i Dziadka…..

Dla wszystkich babuniów i dziadziuniów najserdeczniejsze życzenia.


Kochani, dziś okazja rzadka.

Mamy Dzień Babci oraz Dziadka.

Jak wiecie jest ich razem czworo,

co można sprawdzić gdy się zbiorą.

Wciąż mówią wtedy o tych latach ,

gdzie jeszcze dzieckiem był mój tata.

A nasza mama bez swych lalek

do łóżka iść nie chciała wcale.

A teraz , jak ten czas wciąż leci!

Cieszą się dzieci  swoich dzieci.

I myślą widząc ich gromadkę,

że miło babcią być i dziadkiem.

Więc dziś spróbujcie zapamiętać.

Czym są dla dziadków ich wnuczęta?

I pięknej szansy nie przegapcie:

kochajcie dziadków swych i babcie!


Dla Tych którzy jeszcze nimi nie są - przypominajka - Złóżcie życzenia swoim 

najbliższym.

21 STYCZNIA DZIEŃ BABCI I DZIADKA

 

 

Pozdrawiamy Terapeuci


Piosenka do posłuchania:

https://www.youtube.com/watch?v=RRl0PWYHJwY 


A tu coś słodkiego do przygotowania dla seniorów,

życzymy powiedzenia i smacznego :) 

poślijcie zdjęcia jak wam wyszło. A wiemy że dacie radę!






SKŁADNIKI

 12 PORCJI
  • ok. 80 g okrągłych biszkoptów
  • 500 g serka mascarpone (schłodzone)
  • 200 ml śmietanki 30 lub 36% z kartonika (schłodzonej)
  • 100 g cukru
  • 200 ml mleka
  • 1 i 1/2 łyżki żelatyny spożywczej (nie - deserowej)*
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 100 g czekolady deserowej (lub mlecznej lub gorzkiej)
  • 400 g malin (lub truskawek lub jagód)
  • oraz opcjonalnie 4 łyżki likieru amaretto

PRZYGOTOWANIE

  • Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz wypuszczając papier na zewnątrz. Na dnie ułożyć biszkopty. Można je skropić likierem.
  • Do miski włożyć mascarpone, wlać śmietankę kremówkę i dodać cukier. Ubijać przez ok. 1 - 2 minuty aż masa zwiększy objętość i napuszy się. 
  • W garnuszku zagotować mleko, odstawić z ognia i dodać żelatynę. Mieszać do całkowitego jej rozpuszczenia. Następnie dodać jogurt (stopniowo, po łyżce) cały czas mieszając.
  • Przelać do ubitej masy z mascarpone i zmiksować na małych obrotach miksera.
  • Dodać drobno posiekaną czekoladę (łyżkę zostawić do dekoracji) oraz owoce (maliny w całości, truskawki pokrojone), zostawiając trochę owoców na dekorację i wymieszać łyżką.
  • Masę wyłożyć na biszkopty (początkowo wykładać łyżką, potem dopiero większe porcje), udekorować odłożonymi owocami i czekoladą. Wstawić do lodówki na kilka godzin.

WSKAZÓWKI

* lub agar-agar (należy zagotować mleko i agar w garnuszku, następnie gotować na małym ogniu przez ok. 2 minuty często mieszając, aż zgęstnieje - będzie miał konsystencję gęstej śmietany.