Pierniczki





 

Pierniczki Świąteczne
Składniki:
150g masła
250g naturalnego miodu
300g cukru
3 jajka
2 łyżeczki cynamonu
po 1 łyżeczce zmielonych goździków, gałki muszkatołowej, imbiru, kardamonu (możemy zastąpić przyprawą do piernika, ale radzę użyć
poszczególnych przypraw)
1 łyżeczka sody
około 770-820g mąki pszennej (użyłam tortowej)
dodatkowo:
lukier do ozdoby 



Proste Dekorowanie Pierniczków – Przepis na Lukier
Do ozdoby Lukier Królewski „Royal Icing”:
10g proszku bezowego (użyłam proszku marki Wilton)
60g wody
około 350g cukru pudru


Lukier ze świeżym białkiem:
1 białko
1 szklanka cukru pudru
1/2 łyżeczki ekstraktu cytrynowego, różanego, waniliowego (można pominąć)


Dodatkowo:
barwniki spożywcze
posypki cukrowe
cukierki



1. Do rondelka włożyć masło, dodać cukier, miód i przyprawy. Podgrzewać, mieszając, aż składniki się roztopią (cukier nie musi się całkowicie roztopić; nie gotować). Zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia.


2. Mąkę 770g wymieszać z sodą i dodać ją do ostygniętej masy, wbić jajka i zagnieść ciasto rękoma. Jeśli ciasto będzie za bardzo klejące, proszę dodać jeszcze trochę mąki


3. Ciasto rozwałkować, podsypując mąką stolnicę i wałek, na grubość około 4-5mm. Następnie foremkami wycinać pierniczki i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Proszę zachować między pierniczkami odstępy, ponieważ dużo rosną .


4. Pierniczki wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 12-14 minut. Piec w temperaturze 170oC na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180oC). Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia .


5. Ostygnięte pierniczki dowolnie udekorować. Pierniczki przechowywać w szczelnym opakowaniu (puszce) najlepiej przez około 2-3 tygodnie.
Jeśli pozostawimy pierniczki przez 1-2 dni w otwartej puszce robią się całkiem miękkie .


Udanych wypieków:)