Pierniczki
Świąteczne
Składniki:
150g
masła
250g
naturalnego miodu
300g
cukru
3
jajka
2
łyżeczki cynamonu
po
1 łyżeczce zmielonych goździków, gałki muszkatołowej, imbiru,
kardamonu (możemy zastąpić przyprawą do piernika, ale radzę
użyć
poszczególnych
przypraw)
1
łyżeczka sody
około
770-820g mąki pszennej (użyłam tortowej)
dodatkowo:
lukier
do ozdoby
Proste
Dekorowanie Pierniczków – Przepis na Lukier
Do
ozdoby Lukier Królewski „Royal Icing”:
10g
proszku bezowego (użyłam proszku marki Wilton)
60g
wody
około
350g cukru pudru
Lukier
ze świeżym białkiem:
1
białko
1
szklanka cukru pudru
1/2
łyżeczki ekstraktu cytrynowego, różanego, waniliowego (można
pominąć)
Dodatkowo:
barwniki
spożywcze
posypki
cukrowe
cukierki
1. Do rondelka włożyć masło, dodać cukier, miód i przyprawy. Podgrzewać, mieszając, aż składniki się roztopią (cukier nie musi się całkowicie roztopić; nie gotować). Zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia.
2. Mąkę 770g wymieszać z sodą i dodać ją do ostygniętej masy, wbić jajka i zagnieść ciasto rękoma. Jeśli ciasto będzie za bardzo klejące, proszę dodać jeszcze trochę mąki
3. Ciasto rozwałkować, podsypując mąką stolnicę i wałek, na grubość około 4-5mm. Następnie foremkami wycinać pierniczki i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Proszę zachować między pierniczkami odstępy, ponieważ dużo rosną .
4. Pierniczki wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 12-14 minut. Piec w temperaturze 170oC na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180oC). Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia .
5.
Ostygnięte pierniczki dowolnie udekorować. Pierniczki przechowywać
w szczelnym opakowaniu (puszce) najlepiej przez około 2-3
tygodnie.
Jeśli
pozostawimy pierniczki przez 1-2 dni w otwartej puszce robią się
całkiem miękkie .
Udanych wypieków:)